Поиск по сайту
Кез келген көкөністер, жемістер мен жидектерді мұқият жуу керектігін бәріміз білеміз. Осы процедураның арқасында жемістерден жердің топырағы, шаң, құм шайылады. Бұдан басқа, өнімдерді жуу өсімдіктің өсу процесінде (мысалы зиянкестермен күресу үшін) өңделген улы химикаттарды және өнімдердің бетіндегі кейбір микроорганизмдерді жоюға мүмкіндік береді.
Жалпы ұсыныстар
Көкөністер мен жемістерді жуу үшін жалпыға бірдей ережелері бар. Көптеген импорттық жемістер мен көкөністердің балауыздар мен парафиндермен өңделетіні де құпия емес. Бұл үстіңгі қабатты жуу үшін щетканың көмегімен сабынды сумен мұқият жуу керек. Көкөністерді, жемістер мен жидектерді ағынды су астында қолмен, сондай-ақ сүзгіштер мен өнімдерді жууға арналған арнайы торлардың көмегімен жууға болады. Егер сіз аллергиядан зардап шексеңіз, импорттық көкөністер мен жемістерді алдын ала суық суға бір сағатқа салып қою артық болмайды. Сондай-ақ, шетелден әкелінген кез келген жемістер мен көкөністерден, тіпті алманың да қабығын тазалау ұсынылады.
Жуылған жемістер мен көкөністерді жуғаннан кейін бірден тұтынған жақсы. Сумен жуған кезде жемістің қабығы зақымдалуы мүмкін, яғни тұқым тез бұзыла бастайды, демек, пайдалы қасиеттерін де жоғалта бастайды. Ең пайдалы заттарды сақтау үшін жемістер мен көкөністерді тот баспайтын болаттан жасалған пышақпен тазалау керек.
Егер қияр, кәді немесе картопты тазалаған кезде қабығының астында сары дақтар бар екенін көрсеңіз, бұл көкөністерді тастаған дұрыс, себебі оларда нитраттар тым көп деген сөз. Жемістердегі нитраттардың санын азайту үшін оларды бір тәулік тұзды суға салуға болады. Алайда оған қоса витаминдердің саны да төмендейді.
Жемістерді қалай жуу керек
Тамақ алдында тазалайтын жемістерді де жуыңыз. Бетіндегі кір сіздің қолыңыз арқылы жұмсақ жеріне түсуі мүмкін.